Радован Караџић / - РТРС
24/10/2021 u 11:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Караџић: Народна скупштина РС-а jе неосвоjива тврђава

Колико год се незаконито и насилно миjењао таj међународни споразум из Деjтона посљеднjа одбрана jе Народна скупштина, рекао jе Караџић

Пресуђени ратни злочинац Радован Караџић огласио се из притвора поводом годишњице оснивања Народне скупштине РС-а. 

- У Народноj скупштини Републике Српске од првог дана успостављена jе jеднакост и слобода, одњегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достоjанствен наступ и аргументи постали слика народа коjи представља и за чиjе добро дjелуjе - навео jе Караџић у изjави за Срну, преноси Аваз.ба.

Истакао jе да jе НСРС "неосвоjива тврђава" те да jе бх ентитет Република Српска "наше чедо". 

- Приjе избора 1990. године, током промjена Устава БиХ амандманима смо тражили да се уведе Виjеће народа. Тадашњи предсjедник Скупштине Златан Каравдић нас jе одбио, jер би то, како jе обjаснио, значило федерализациjу БиХ - рекао jе Караџић.

Према његовим риjечима, Каравдић ниjе рекао зашто би то било лоше и како то да jе Србиjа федерализована, да jе Jугославиjа конфедерализована до распада, а БиХ не уводи структуру коjа jе уобичаjена у вишенационалним земљама.

Ратни злочинац истакао jе да РС 1992. године нико ниjе признао.

- Иако нисмо подржани ни од кога у свиjету, то jе имало велики, пресудан значаj. Роберт Бадинтер jе већ половином jануара 1992. године обуставио аутоматско признавање БиХ закључком да Срби тамо имаjу своjу републику и да БиХ ниjе у истоj позициjи као Словениjа и Хрватска" - рекао jе. 

Коментарисао jе и миjењање Деjтонског мировног споразума.

- Колико год се незаконито и насилно миjењао таj међународни споразум из Деjтона посљедња одбрана jе Народна скупштина у коjоj свако може добити аутентичан став народа и црвену линиjу испод коjе се неће и не може ићи - рекао jе између осталог Караџић, чиjу jе изjаву Срни прениjела његова кћерка и потпредсjедник Народне скупштине РС-а Соња Караџић-Jовичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:25