Кфор појачао присуство на Јарињу / - Извор: Фејсбук
28/12/2022 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KFOR: Kosovskim snagama je potrebna naša dozvola za ulazak na sjever

Podsjetili su da je kosovskim bezbjednosnim snagama, sa druge strane, potrebna saglasnost komandanta KFOR za ulazak na sjever Kosova

Povodom izvještaja da su srpski ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović prije nekoliko dana posjetili jedinice VS raspoređene u Raški, na oko dva kilometra od administrativne linije sa Kosovom, KFOR je saopštio da je "korisno podsjetiti da Vojsci Srbije ne treba dozvola KFOR da se kreće i obučava na teritoriji Srbije".

-Prema postojećim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavesti KFOR samo u slučaju ako planira da priđe administrativnoj liniji na bliže od hiljadu metara- podsjetili su u saopštenju, prenosi N1.

Takođe su podsjetili da je kosovskim bezbjednosnim snagama, sa druge strane, potrebna saglasnost komandanta KFOR za ulazak na sjever Kosova.

-Pozivamo sve strane da se pridržavaju postojećih sporazuma i apelujemo da nastave sa tim. KFOR ima kapaciteta i ljudstva da obezbijedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, prema odredbama Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine. Nastavićemo da pratimo situaciju na terenu i aktivnosti duž administrativne linije, istovremeno podržavajući dijalog kako bismo došli do dogovora koji bi smanjio tenzije na sjeveru Kosova- zaključeno je u saopštenju KFOR.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:01