Raško Konjević / - GOV.ME
11/09/2022 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević: Crnoj Gori nije potrebna ruska marionetska vlada, Abazović da objasni zašto nije posjetio Prištinu

Posjeta ministra odbrane je bila prva posjeta Kosovu člana aktuelne crnogorske vlade (koja je već u tehničkom mandatu), čiji je premijer Dritan Abazović, piše onlajn list Reporteri.net

Crnogorski ministar odbrane, bivši prvi potpredsjednik vlade Raško Konjević, u Prištini je potvrdio da će njegova država pomoći Kosovu u njenim težnjama ka regionalnoj i evropskoj integraciji.

U Prištini ga je primio kosovski kolega Armend Mehaj, sa kojim je zaključen memorandum o bilateralnoj saradnji na polju bezbjednosti.

image

Crnogorski i kosovski ministar odbrane – Raško Konjević i Armend Mehaj

- GOV.ME

"Sa zadovoljstvom sam došao u zvaničnu posjetu Republici Kosovo, vođenoj višedecenijskom politikom Crne Gore, koja je uvijek u prvom redu postavljala dobrosusjedske odnose", izjavio je Raško Konjević onlajn listu Reporteri.net.

Konjević je, po povratku u Podgoricu, rekao da se osjeća loše zbog "dvogodišnje pauze" posjeta crnogorske vlade Kosovu. Tokom posjete Prištini Konjević se nada da je to bio podsticaj za druge crnogorske zvaničnike.

"Žalim što smo za ovih 14 godina izuzetno dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Kosova imali dvije godine prekida u posjetama zvaničnika crnogorske vlade. Nadam se da će moja posjeta nivou potpredsjednika vlade biti dodatni podsticaj zvaničnicima u izvršnoj vlasti da više pažnje posvetimo tome kako se planiraju međunarodne aktivnosti i posjete", rekao je potpredsjednik crnogorske vlade.

Abazović, za čiji se izbor za premijera navijalo u Prištini, međutim, nije kročio na Kosovo – iako je u Beogradu bio dva puta. Jednom u državnoj posjeti, drugi put da proba vina u okviru Otvorenog Balkana.

"Ne znam zašto je premijer Abazović prethodio posjetama Beogradu i nije izbalansirao regionalnu saradnju", izjavio je Konjević onlajn listu Reporteri.net.

"Zbog toga, i za eventualni datum njegove posjete, morate da ga pitate", kaže on.

Abazović je već u tehničkom mandatu i možda neće imati tokom svog mandata prilike za posjetu.

"Takođe, osjećam se loše što Crna Gora nije koristila šansu da ubrza svoju evropsku integraciju i što je premijer dao prioritet rješenjima odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, na štetu Crne Gore", rekao je Konjević.

Još jedan potencijalni prekid odnosa između Kosova i Crne Gore mogao bi da bude pregrupisavanje stare parlamentarne većine, koje čine blokovi prosrpske stranke.

Internet list Reporteri.net pitao je Konjevića o potencijalnom bilo kakvom padu odnosa u slučaju ovog političkog pregrupisavanja u polugama crnogorske vlasti.

image

Dritan Abazović i Raško Konjević

- GOV.ME

"Što se tiče mogućnosti formiranja vlade sa starom strankom, samo ću reći da bismo u ovom slučaju imali prorusku vladu i njene konstitutore, u državi koja je punopravni član NATO-a", rekao je Konjević.

"Crnoj Gori nije potrebna ruska marionetska vlada", kazao je Raško Konjević, "već jasno proevropska vlada".

Temeljni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom Abazović je potpisao uprkos primjedbama crnogorskih suverenističkih stranaka, svjestan da će propasti onog trenutka kada ga potpiše.

(Reporteri.net)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:36