/ - FOTO: NOVA S
10/04/2022 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косово дугује скоро 1,7 милијарди еура, дупло више него 2016.

Косово дугује Међународној банци за обнову и развој, затим Међународном монетарном фонду, Свјетској банци, па Европској банци за обнову и развој, Европској унији, њемачкој банци за развој

Владу Косова тренутно води премијер, Аљбин Курти. Укупан дуг земље достигао је рекордне цифре, сада је скоро милијарду и 700 милиона, пише портал Коссев.

Само у прошлој години Косово дугује око 200 милиона еура. 2020. финансијске обавезе Косова су износиле милијарду и 487 милиона еура, док је само годину дана касније овај дуг порастао на милијарду 682 милиона.

Коме је Косово дужно?

На основу документа Министарства финансија, произилази да Косово дугује Међународној банци за обнову и развој, затим Међународном монетарном фонду, Свјетској банци, па Европској банци за обнову и развој, Европској унији, њемачкој банци за развој и појединим ентитетима и међународним финансијским субјектима.

Газета Метро пише да се енормно повећање дуга Косова примећује након 2016. године, када је у то вријеме дуг износио око 850 милиона еура, углавном наслеђен из укупног дуга бивше Југославије.

Косово је законом регулисало колико може да дугује као држава.

Влада Косова дефинисала је Законом о јавним дуговима, односно чланом 32, да је максимални лимит уласка државе у укупна дуговања „40% бруто домаћег производа“.

Косово тренутно дугује око 25 одсто БДП-а и јавља се тренд дугова од око 200 милиона еура годишње које држава мора да плаћа у будућности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:11