EU zastava / foto: UNSPLASH
16/07/2022 u 19:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kovačeski: Skoplje odobrilo francuski predlog, počinju pregovori sa EU

Dimitar je potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana u utorak 19. jula u Briselu

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je njegova vlada odobrila francuski predlog za početak pregovora sa EU i potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana 19. jula.

- Na osnovu zaključaka koje je danas izglasalo Sobranje, Vlada je donela odluku za odobravanje predloga francuskog predsedništva EU od 20. juna. Ovom odlukom započinjemo proces pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU - rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj bili i ministri.

Dodao je da imaju Pregovarački okvir u kojem su makedonski jezik i identitet zaštićeni, istorijska pitanja su van (Pregovaračkog) okvira, a mi smo već na korak od održavanja prve medjuvladine sjednice Sjeverne Makedonije sa EU, koja će označiti početak pregovora sa Unijom.

On je potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana u utorak 19. jula u Briselu.

Sobranje Sjeverne Makedonije usvojilo je većinom glasova zaključke, kojima se Vlada obavezuje da prihvati francuski predlog za početak pregovora sa EU i da u tom procesu zaštiti identitetske osobenosti makedonskog naroda, jezik i istoriju.

Za zaključke, kojima se Vlada zadužuje da nastavi proces sa EU i usvoji ponuđeni Pregovarački okvir, glasalo je 68 poslanika vladajuće koalicije oko SDSM i DUI i albanskih opozicionih partija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:09