Aljbin Kurti / - (EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
11/07/2023 u 11:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Ne mogu da predam demokratsku zemlju fašističkoj miliciji na Sjeveru

Tvrdi da su oštre sankcije uvedene zbog situacije na Sjeveru a ne zbog neprimjenjivanja sporazuma

Beograd je planirao da preko ZSO sprovodi svoju politiku etno-nacionalizma, kako hegemonistički već nastupa u regionu, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC.

Takođe, on smatra da je svoju konstruktivnost i kreativnost iskazao kroz različite predloge, a jedan od njih je model za zaštitu Srba, inspirisan modelom iz Hrvatske, prenosi KoSSev.

Haradinaj: Kurti najštetniji političar u istoriji Kosova, sagradio zamak od papira

Dodaje da su Srbi sa tim srećni.

- Ne možete staviti zapregu ispred konja, tako što će izabrati ovaj poseban sporazum - njegov je odgovor za BBC na više pitanja sa upozorenjima o očekivanju da ispuni preuzetu obavezu od prije 10 godina. Nasuprot tome zahtjeva da se sprovede cio sporazum iz februara ove godine.

Na više pitanja o tome da li ga zabrinjava to što njegovi najbliži prijatelji i najvažniji saveznici misle da griješi i da su mu uveli sankcije, Kurti je ostao sa nepromjenjenim odgovorima.

- Ove sankcije nemaju nikakave veze sa sporazumom iz 2013, jer je taj sporazum deo 39 sporazuma koje su potpisali moji prethodnici i koji su, ako su validni, i obavezujući prema članu 10 Osnovnog sporazuma koji sam postigao sa predsjednikom Vučićem u Briselu i onda implementacioni aneks u Ohridu. Ne možete staviti zapregu ispred konja, tako što će izabrati ovaj poseban sporazum -navodi.

Tvrdi da su oštre sankcije uvedene zbog situacije na Sjeveru a ne zbog neprimjenjivanja sporazuma i to „jednostavno“ zato što u „jednu ruku, oni ne žele da odgovarajućim imenima nazovu specifične događaje i stvari“.

Na opaske sa domaćeg terena da je potrebno da se urazumi, kaže da čini najbolje što može, ali dodaje: „Ne mogu da predam demokratsku zemlju ovoj fašističkoj miliciji na Sjueveru“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 10:20