Albin Kurti / - DPS
10/09/2024 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti o dijalogu sa Srbijom: Imamo sporazum koji treba implementirati

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) je tokom posjete Sjevernoj Mitrovici izjavio da nema nikakve detalje oko najave sastanaka glavnih pregovarača u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, te dodao da sporazum već postoji i da se on mora implementirati na terenu.

- Međutim, Beograd ne priznaje sporazum koji je prihvatio. Sada su uvidjeli da veliko-srpskoj ideologiji taj sporazum ne odgovara. Ja mislim da treba da poštujemo taj osnovni sporazum od februara prošle godine i da ga implementiramo - rekao je Kurti novinarima.

Kosovo i Srbija su februara prošle godine prihvatili Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, dok je u martu usaglašen i Aneks dokument za njegovu implementaciju. U međuvremenu su strane izrazile rezerve, odnosno Kosovo je insistiralo da se taj sporazum potpiše dok je Srbija iznijela svoje crvene linije kada je riječ u učlanjenju Kosova u međunarodnim organizacijama.

Specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak je prošle nedjelje boravio u Prištini nakon čega je izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. Nije precizirao kada će taj sastanak biti održan, prenosi RSE.

Lajčak je 10. avgusta boravio i u Beogradu, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je takođe razgovarao o nastavku dijaloga.

(VIDEO) Kurti pogrešno riješio zadatak iz matematike, snimak postao viralan

Inače, dijalog Kosova i Srbije je u blokadi od septembra prošle godine, kada je oružana grupa Srba napala Policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana. Premijer Kosova Kurti je krajem juna u Briselu iznio nekoliko uslova za nastavak dijaloga na visokom političkom nivou, a jedan od njih je bio i da Srbija povuče pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji.

Lajčak je prošle nedjelje potvrdio da je zvanični Beograd to pismo povukao.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, pored ostalog, predviđa određeni nivo samomenadžiranja srpske zajednice na Kosovu, međusobno priznavanje državnih simbola, diploma, poštovanje teritorijalnog integriteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:43