/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT AL JAZEERA BALKANS
06/09/2023 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU zamrznut zbog situacije na sjeveru

Istina je da patimo zbog ovih sankcija, naveo je Kurti

Zbog situacije na sjeveru Kosova na snazi su neke sankcije ili mjere Evropske unije, recimo, zamrznut je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili 69 odsto, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti za RTV Slovenija.

- Trenutno su, zbog situacije na sjeveru Kosova, na snazi neke sankcije ili mjere Evropske unije prema našoj demokratskoj zemlji. Iako nismo odgovorni za ove uslove. Naprotiv, tamo se borimo protiv nasilnih ekstremista koji su napali vojnike Kfora, kosovske policajce i novinare. Istina je da patimo zbog ovih sankcija. Uglavnom naša poslovna zajednica, ali i državne službe. Recimo, zato je zamrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili u 69 odsto- naveo je Kurti, odgovarajući na pitanje kako komentariše optužbe kritičara da će Kosovo zbog njegove "čvrste politike prema sjeveru Kosova izgubiti čak 500 miliona eura iz evropskih IPA fondova". 

Kurti je dodao, "u opasnosti su i zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova Evropske unije", prenosi Kosovonline.

- Sve ovo je prekinuto. Stoga bi ukidanje ovih mjera protiv Kosova bilo zaista dobrodošlo i ispravna odluka Evropske unije- rekao je on.

Upitan kada mogu da se očekuju vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova, Kurti je naveo da "vrijedno radi" i da sve sprema da to bude ove jeseni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:03