/ - FOTO: UNSPLASH - LALA AZIZLI UGOSTITELJSTVO, KONOBAR, šANKER
10/05/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrvatska: Nedostatak kvalifikovane radne snage teško rješiv problem

Nedostatak kvalifikovane radne snage u Hrvatskoj koči proizvodnju u toj zemlji, a problem će biti prisutan i u narednim godinama.

To je zaključak analize Hrvatske narodne banke (HNB) koja je predstavljena u Hrvatskoj privrednoj komori.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je na sjednici na kojoj se raspravljalo o tržištu rada i nedostatku radne snage da je na hrvatskom tržištu rada primijetan desetogodišnji trend kontinuiranog rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti, kao i rasta plata, prenosi HRT.

Vujčić je ukazao i na konstantni nedostatak radne snage u Hrvatskoj koji će se, prema njegovim riječima, nastaviti i u budućnosti, prenose Nezavisne.

Ovaj trend je djelimično moguće objasniti i demografskim trendovima, pošto se smanjuje broj radno sposobnih stanovnika u Hrvatskoj.

Guverner HNB navodi da nadležni u Hrvatskoj pokušavaju da riješe ovaj problem uvozom radne snage i djelimičnim angažovanjem penzionera kojima je omogućen rad na pola radnog vremena.

- Ono što govore projekcije Ujedinjenih nacija je da ćemo u narednih 20 godina izgubiti 400.000 radno sposobnih stanovnika, u životnoj dobi od 20 do 64, 65 godina, i to ćemo morati na neki način da riješimo -  naglasio je Vujčić, prenosi Tanjug.

On je stakao da, prema procjenama, u Hrvatskoj trenutno radi oko 100.000 stranaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:43