Aljbin Kurti / - EPA
13/06/2024 u 08:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti: Temelji Kosova čvrsti, izgrađeni istrajnošću naroda i podrškom saveznika

U okviru aktivnosti i događaja povodom obilježavanja 25. godišnjice Dana oslobođenja Kosova, premijer Albin Kurti je rekao da su temelji Kosova čvrsti i izgrađeni istrajnošću naroda i podrškom saveznika, piše Indeks onlajn.

Kurti je svoj govor na prijemu koji su priredili on, predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik Skupštine Glauk Konjufca započeo podsjećanjem na proleće 1999. godine. Ovom događaju su prisustvovali i čelnici domaćih i međunarodnih institucija, predsjednik Albanije Bajram Begaj, ambasadori i diplomatski predstavnici.

- Narod Kosova dočekao je Nato vojnike raširenih ruku i srca, kao oslobodioce, kao i borce OVK. Svuda je vojnicima poklanjano cvijeće, a uz albansku nacionalnu zastavu vijorile su se zastave Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i drugih zemalja- rekao je premijer Kosova.

On je dalje naglasio da je sloboda došla zahvaljujući žrtvi naroda, otporu OVK i intervenciji najvećeg vojnog saveza u istoriji čovečanstva, Natoa.

- Dakle, danas su temelji naše države čvrsti jer su izgrađeni na krvi mučenika, otporom naroda i uz podršku saveznika- dodao je.

Kurti je takođe izdvojio „četiri važne ličnosti", po kojima su nazvani trgovi i ulice na Kosovu.

- Predsednik Bil Klinton, premijer Toni Bler, sekretarka Medlin Olbrajt i general Vesli Klark, za koje će istorija Kosova sačuvati najsvetlije stranice za njihov doprinos i ulogu u našoj slobodi- dodao je.

Na kraju svog govora, Kurti je pričao i o napretku i razvoju Kosova.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:42