/ - EPA-EFE - ALJBIN KURTI
05/07/2024 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti: Vučić sprečava integraciju Srba u kosovsko društvo

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je u autorskom tekstu za Njujork tajms da bi i Rusija i Srbija imale koristi od otvaranja novog fronta na Balkanu i optužio srpskog lidera Aleksandra Vučića da sprečava integraciju Srba u kosovsko društvo.

- Novi front na Balkanu služio bi Rusiji kao i Srbiji: Srbija bi mogla da pokuša da osvoji teritoriju agresijom, a Rusija bi mogla čvršće da stisne Srbiju kao svoj satelit, pored toga što će odvratiti svijet od rata koji vodi u Ukrajini - izjavio je  Kurti.

U autorskom tekstu, Kurti je naveo i da je Srbija za vrijeme Vučića "mnogo ulagala u vojsku i razvijala vojnu saradnju sa Rusijom", prenosi Koha.

-Prema izvještaju Ministarstva odbrane SAD iz 2019. godine, Srbija pruža najpovoljnije okruženje za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu. Kosovo je, sa druge strame, ostalo čvrsto na prozapadnom kursu- napisao je Kurti, javljaju agencije prenose emdiji.

Vučić: Kurti ne smije da se sastane sa mnom

Uoči samita lidera članica NATO-a u Vašingtonu, Kurti je istakao veliki značaj alijanse za "transformaciju Kosova" od okončanja rata 1999. godine do danas, i ukazao da su prijetnje sada "realnije nego ikada prije".

-Nažalost, 25 godina kasnije, ponovo se suočavamo sa ratom i ratnim prijetnjama u Evropi. Ovde se mir održava samo našom sposobnošću da ga branimo kada je direktno ugrožen, a takva prijetnja je stvarnija nego ikad- dodao je Kurti.

Kurti je optužio Srbiju da sprečava integraciju Srba na Kosovu, navodeći da je uspon Vučića označio "prekretnicu u autoritarnoj, etnonacionalističkoj, ekspanzionističkoj politici" Beograda.

-Predsjednik Srbije je 2017. postao Aleksandar Vučić, bivši ministar propagande Slobodana Miloševića. Autoritarna politika Beograda posebno je otežavala život etničkim Srbima na Kosovu, koji su morali da odigraju ulogu manjine u novoj zemlji, u kojoj je 93 odsto etničkih Albanaca i sedam odsto drugih manjina, uključujući Rome i Turke. Srbija je spriječila ovu integraciju- napisao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 03:42