Kusturica / foto: SPUTNIK/Александар Милачић
26/01/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kusturica: Kad vidim slike plivanja za časni krst u Podgorici, znam da nam nema propasti

Kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju:`Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti, kazao je režiser

Proslavljeni režiser Emir Кusturica govorio je za RT Balkan o umjetnost, opstanku srpskog naroda, ali i o izazovima sa kojima se suočava globalna politika.

U intervjuu je pomenuo i Crnu Goru.

Osnovač festivala Kustendorf tvrdi da ako ne trijumfuje umjetnost kao sastavni dio kulture, ništa na planeti neće opstati.

- Trijumf umjetnosti znači trijumf slobode, a sloboda je neizostavni dio toga, kako na zapadu kažu majn set srpskog naroda, i ostalih naroda. Ovo je borba za opstanak pravoslavlja, i u toj borbi kultura je presudna. Apsolutno sam uvjeren da će kultura trijumfovati - kazao je on.

Istakao je da srpski narod, nažalost, sve više pokazuje znake da neće opstati.

- Ali, kad vidiš one slike plivanja za časni krst u Podgorici, i kad čuješ, kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju:`Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, kako ti mladi ljudi, 30-godišnjaci, plivaju za časni krst, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti.  A propasti nema kad se izboriš za ono što ti treba- naveo je on. 

Prema njegovim riječima, Srbija je uvijek i uz veće gubitke od bilo koga, od drugih malih naroda, uspijevala da očuva što je njeno.

- Mislim da je najvažnije očuvati dostojanstvo, imati ideju šta je dobro, a šta zlo. Mislim da će Srbija uspjeti u tome bez obzira na težinu ovog ponovljenog scenarija iz Drugog svjetskog rata - zaključio je Кusturica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:29