/ - FOTO: EPA
23/10/2023 u 08:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikada, uskoro nastavljamo razgovore

Sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem razgovarali smo o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa, naveo je Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su deeskalacija situacije u normalizacija odnosa između Beograda i Prištine hitnije nego ikada, piše Kosovonline.

Lajčak, koji će danas u Luksemburgu, zajedno sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom, izvjestiti šefove diplomatija Unije o posjeti Prištini i Beogradu, gdje je bio sa izaslanicima Francuske, Njemačke i Italije, kao i sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, poručio je na Fejsbuku da je fokus razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio na unapređenju normalizacije odnosa, kao i bezbjendosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

- Sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem razgovarali smo o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i napredovati u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji. Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova takođe je bila tema razgovora. Podvukli smo obojici lidera da događaji od 24. septembra predstavljaju jasnu eskalaciju bez presedana, što takođe pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada- naveo je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU je dodao da je tokom posjete naglašeno da svi počinioci iz Banjske moraju biti privedeni pravdi i da se očekuje puna saradnju Srbije u tom pogledu.

- Događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ranije ove godine ušli u Sporazum o putu normalizacije. Prenijeli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj posjeti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore", poručio je Lajčak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:06