Miroslav Lajčak / - FOTO: EPA
22/07/2023 u 17:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Izbori na sjeveru Kosova bili nagazna mina

Trenutno naš fokus nije na normalizaciji, već na upravljanju krizama, kazao je Lajčak.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u intervjuu bečkom "Kuriru" da su izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova u aprilu bili "nagazna mina", prenosi N1.rs.

Smatra da zbog toga sada u odnosima dvije strane fokus nije na normalizaciji, već na rešavanju krize, preneo je Albanijan post.

Za Lajčaka je dogovor o postizanju sporazuma u Briselu 27. februara, a zatim i u Ohridu 18. marta, bio istorijski trenutak, ali je, kaže, put ka njegovoj implementaciji potkopan.

- Vanredni izbori u aprilu u sjevernim opštinama bili su jedna od mina i mi smo, nažalost, nagazili na nju. Trenutno naš fokus nije na normalizaciji, već na upravljanju krizama“-kazao je Lajčak.

Na pitanje šta misli o kritikama da je pristrasan u dijalogu, odgovario je da mu je nepristrasnost prioritet.

- Odnosi između EU i Srbije su složeni, kao i odnosi između EU i Kosova, a nepristrasan rad je moj prioritet - rekao je Lajčak.

On je naveo i da pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova pomno prate epilog dijaloga Kosova i Srbije.

- Kakav god da bude rezultat, to će uticati na njih, ali svi žele normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i podržavaju martovski sporazum -istakao je Lajčak.

Dodao je da i kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razumiju koliko je važan i istovremeno težak proces dijaloga.

- I Kurti i Vučić znaju da će sve oko čega se dogovore pažljivo ispratiti građani i zbog tog pritiska im je trebalo vremena da razviju radni odnos. Sjećam se da prvi susret 2021. nije bio lak. Tada su naučili da slušaju jedan drugog i da se s poštovanjem ne slažu, umjesto da se vrijeđaju. Sada se vraćamo na upravljanje krizom -  rekao je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:56