Miroslav Lajčak / - FOTO: EPA
08/07/2023 u 18:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine prioritet EU

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je ruski uticaj na države regiona veliki i da to mora da se zaustavi

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije najviša aspiracija EU jer utiče na sve države u regionu Zapadnog Balkana, prenosi Danas.rs.

On je na panelu "Zapadni Balkan: Novi evro-atlanski momentum" izjavio da je državama regiona ulazak u EU obećan prije dvadeset godina i da je zbog toga proces pristupanja izgubio na dinamici, ali da je danas proširenje ponovo u fokusu i dodao da države moraju da iskoriste tu mogućnost.

-Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je najbitnija jer utiče na sve države u regionu Zapadnog Balkana. Međutim taj proces ima svoje uspone i padove- izjavio je Lajčak i dodao da je i pored trenutnog zastoja u napretku najbitnije nastaviti podršku.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je ruski uticaj na države regiona veliki i da to mora da se zaustavi, zbog čega je fokusiranje na dijalog između Beograda i Prištine najsigurniji put.

-Razmislimo da damo malo više podrške dijalogu i institucijama koje ga podržavaju, jer bez njih, bili bismo mnogo bliži tome da upadnemo u rusku zamku"-rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:08