Miroslav Lajčak / - SCREENSHOT VLADA
05/03/2024 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Priština blokira osnovni sporazum, obavezno formiranje ZSO

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je Priština ta koja blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i njegova primjenu, kao i da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbježno u svakom kontekstu "puta Prištine" ka evropskim tijelima.

- Jedan od koraka je usvajanje uredbe kojom se Statut ZSO upućuje Ustavnom sudu na procjenu ustavnosti, da se odblokira proces sprovođenja Sporazuma, ali to se ne dešava i gubi se vrijeme. Jasno je da bi sporazum donio toliko jasnih koristi stanovništvu Kosova, a ono treba da postavi leigitimno pitanje svojoj vladi, zašto još ne može da ima te koristi‘ - rekao je Lajčak u intervjuu za prištinski list Nacional.

Rekao je i da neuspjeh da se to uradi predstavlja kršenje obaveza tzv. Kosova prema EU, prenosi Tanjug.

- Osnivanje ZSO treba posmatrati i u kontekstu ambicija Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama. Ove organizacije, posebno one koje se bave zaštitom i unapređenjem vladavine prava, pridaju veliki značaj ispunjavanju obaveza svojih članova prema međunarodnom pravu‘ - rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da su prijedlozi EU bili da se daju dodatne garancije i da se dodatno ojača status Sporazuma, kako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno zahtijeva.

- Ali isto tako, inicijalizacija ili formalno slanje sporazuma u ​​UN, nisu bili dovoljni za kosovskog premijera, koji traži formalizaciju kroz bilateralno potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije - rekao je Lajčak za portal Nacionale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:45