Teroristički napad / - PIXABAY
10/06/2024 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mladić iz Južne Amerike optužen u Pragu za teroristički napad, pokušao da zapali gradske autobuse

Mladić iz Južne Amerike uhapšen je i optužen za teroristički napad jer je pokušao da zapali gradske autobuse u Pragu, saopštio je danas češki premijer Petr Fijala, i dodao da trag vodi do Rusije.

- Veze koje se postepeno otkrivaju su ozbiljne i treba da se o njima informiše javnost. Postoji bojazan da je napad organizovan i finansiran, vjerovatno iz Rusije. To je dio hibridnog rata koji protiv nas Rusija vodi - kazao je Fijala, posle zasijedanja Nacionalnog savjeta za bezbjednost Češke.

Premijer je objasnio da je 26-godišnji stranac iz Južne Amerike pokušao da podmetne požar i zapali gradske autobuse u Pragu.

Policija od četvrtka vodi istragu zbog pokušaja podmetanja požara. Tada je stranac, koji je u nedjelju uhapšen, polio gradske autobuse benzinom, a kako piše češki list Denjik, u njegovom mobilnom telefonu nadjene su poruke koje je ostavljao na društvenoj mreži Telegram u vezi sa tim činom.

Češka pojačala mjere bezbjednosti zbog prijetnji terorističkim napadima

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom rekao da su prošla vremena kada je Rusija u Češkoj prevashodno dejstvovala sajber napadima.

- Sada dolazimo u fazu kada to može da se odnosi i na fizičke objekte. Slična podmetanja požara možda se pripremaju širom Evrope, uključujući i Češku - rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Šef češke policije Martin Vondrašek precizirao je da je reč o 26-godišnjem stranom državljaninu koji je u Češkoj boravio pet dana, a sud mu je odredio pritvor, pri čemu je optužen za teroristički napad, za šta mu prijeti stroga kazna, čak i doživotna robija.

Tokom subote i nedelje policija je podigla mjere bezbjednosti na nivo uzbune zbog prijetnje terorističkog napada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 11:56