Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
21/04/2024 u 07:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na sjeveru Kosova glasanje za smjenu albanskih gradonačelnika

U četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku danas se glasa za ili protiv smjene albanskih gradonačelnika.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa za ili protiv smjene gradonačelnika ima 46,556 birača, od kojih su 1.461 novi birači.

Prema odluci Centralne izborne komisije, u Leposaviću je otvoreno osam biračka centra u kojima građani od 7 sati ujutru do 19 časova naveče mogu da iskoriste svoje pravo glasa, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici otvoreno je po pet biračkih centara.

CIK je morao da pronađe alternativne lokacije za otvaranje biračkih mjesta, jer obrazovne institucije koje u četiri opštine na sjeveru Kosova rade u sistemu Srbije, nisu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Postavljeni kontejneri za glasanje na sjeveru Kosova, direktori škola odbili da ustupe prostorije

Građani sa "DA" ili "NE" mogu da odgovore na pitanje da li se slažu da gradonačelnik u njihovoj opštini bude razriješen.

Da bi glasanje bilo uspješno neophodno je da opciju "DA" zaokruži najmanje 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u svakoj od četiri opština na sjeveru Kosova.

Nakon toga, rezultat se šalje predjsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Ukoliko glasanje bude neuspješno, gradonačelnici ostaju na vlasti a nova inicijativa za njihovu smjenu može biti pokrenuta tek za 12 mjeseci.

Većinsko srpsko stanovništvo u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ne prihvata albanske gradonačelnike, ali postoji velika šansa da danas ne glasa za njihovu smjenu jer je na bojkot pozvala Srpska lista – najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Albanski gradonačelnici su inače na vlast došli jer je upravo Srpska lista pozvala građane da bojkotuju izbore u aprilu 2023. koji su organizovani nakon što su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022., ponovo na inicijativu te stranke.

Brnabić: Srbi na Kosovu izloženi političkom, pravnom, institucionalnom i fizičkom nasilju

Ta partija je u međuvremenu ipak zatražila nove izbore, podržala peticiju građana za smjenu gradonačelnika, da bi 7. aprila saopštila da na glasanju za smjenu gradonačelnika neće učestvovati.

Glasanje 21. aprila se organizuje na osnovu Administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova izradila nakon pritiska međunarodne zajednice da raspiše nove izbore u opštinama na sjeveru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:21