Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/11/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najveća epidemija velikog kašlja u Hrvatskoj u proteklih 40 godina

Prema podacima HZJZ, od ukupnog broja oboljelih u ovoj godini oko polovina je u Zagrebu, a oko 40 odsto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s tim što je broj zaraženih vjerovatno značajno veći, jer se ne javljaju svi za testiranje

U Hrvatskoj je od početka godine potvrđeno 1.047 oboljelih od velikog kašlja, što je najveća epidemija u proteklih 40 godina, jer je poslednji put više od 1.000 oboljelih registrovano 1980. godine.

Imamo veliko povećanje broja oboljelih od velikog kašlja, toliko ih nismo imali više od 40 godina, rekao je za Index načelnik Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Prema podacima HZJZ, od ukupnog broja oboljelih u ovoj godini oko polovina je u Zagrebu, a oko 40 odsto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s tim što je broj zaraženih vjerovatno značajno veći, jer se ne javljaju svi za testiranje. Do sada nije potvrđena nijedna smrt od velikog kašlja.

Kaić smatra da je uzrok ovakve situacije kombinacija više faktora.

„To je pad obuhvata vakcinacijom, ali i takozvanog imunitetnog duga prouzrokovanog pandemijom kovida-19. Pad broja vakcinisanih, ipak, sam po sebi ne bi mogao objasniti ovoliki porast broja oboljelih. U populaciji je uvijek bilo onih kod kojih vakcina nije stvorila dovoljnu zaštitu, a usto vakcina protiv velikog kašlja nije 100 odsto efikasna, već negdje između 85 i 90 odsto, i vremenom slabi“, rekao je Kaić.

On je istakao da odrasli ne bi trebalo previše da paniče zbog velikog kašlja, ali moraju da izbjegavaju kontakte sa trudnicama i malom djecom.

Veliki kašalj nije teška bolest za odrasle, osim ako su veoma imunokompromitovani. Sve što se radi u vezi sa velikim kašljem – od profilakse, vakcinisanja, testiranja do izolacije – radi se da se ne bi razboljela mala djeca, za koju je on stvarno opasan. Za odrasle je to uglavnom samo jak i neprijatan kašalj koji dugo traje, objasnio je Kaić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:11