Нермин Никшић / - фејсбук
11/12/2021 u 07:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Никшић: Због Додикове лудости циjену ће плаћати привреда и грађани РС

Постало jе jасно како jе већина заступника у Народноj скупштини изабрала да га беспоговорно слиjеди на путу рушења уставног поретка Босне и Херцеговине, кршења Деjтонског мировног споразума и покушаjу сецесиjе, казао је лидер СДП БиХ

Додиково кабадахиjско понашање jе добило и своj институционални оквир усваjањем закључака од стране Народне скупштине РС-а, изjавио jе у свом коментару на синоћња дешавања, лидер Социjалдемократске партиjе (СДП) БиХ Нермин Никшић.

"Постало jе jасно како jе већина заступника у Народноj скупштини изабрала да га беспоговорно слиjеди на путу рушења уставног поретка Босне и Херцеговине, кршења Деjтонског мировног споразума и покушаjу сецесиjе. Већина се придружила Додику у његовом вандалском нападу на териториjални интегритет и суверенитет државе Босне и Херцеговине, а самим тим и директном атаку на мир и стабилност у нашоj земљи", казао jе.

Потпуно jе jасно да су јучерашњим закључцима прешли "црвену линиjу", наводи даље.

"Двиjе су адресе коjе могу и мораjу легално зауставити и санкционисати овакво понашање. То су правосудни органи Босне и Херцеговине, али и високи представник у БиХ коjи такођер има и мандат и обавезу да заштити Деjтонски мировни споразум. Вриjеме чекања да се неко дозове разуму и памети jе очигледно прошло. Сада jе вриjеме за конкретне акциjе да сачувамо мир и стабилност у нашоj земљи", казао jе он.

Додаjе како жели врло jасно поручити да су усвоjени закључци пут до отцjепљења без обзира како то покушавао Додик увити.

"Таj пут босанскохерцеговачки ентитет РС неће никада прећи, а наставак његовог слиjеђења би подразумиjевао нове несреће и страдања. И опет, Босна и Херцеговина ће опстати. Али бих сада желио да ставим у перспективу за грађане овог диjела Босне и Херцеговине шта значе поступци власти у РС-у. Већ сада, извjесне су санкциjе. Неминовно ће те санкциjе наjвише погодити привреду, што ће произвести укидање радних мjеста. Смањивањем привредних активности смањиће се и приходи од пореза", изjавио jе он.

Уколико би чак хипотетски и кренуо у реализациjу своjих сулудих циљева, Додик би новац у буџету за своjе приватне воjске и агенциjе могао наћи само додатним прикупљањем пореза од своjих грађана, додао jе.

Дакле, грађани РС-а могу рачунати на веће порезе, веће циjене и мање плате. Формирање Додикове УИО значи да Федерациjа, коjа jе у значаjноj мjери суфинансирала и грађане РС-а, више неће солидарно учествовати у расподjели трошкова. То значи додатно умањење пензиjа и плата и у jавном сектору у РС-у. Дакле, грађани РС-а већ сада могу очекивати да буду кажњени за поступке њихових милионера на власти. Додику и свити ови резови нису битни, они су се на вриjеме побринули да материjално осигураjу своjе породице. Нека се грађани РС-а запитаjу могу ли преживjети са упола мањим примањима", запитао се Никшић.

Даље се пита, вриjеде ли Додикове лудости њиховог сиромаштва, незапослености и губитка послова.

"Додик би врло вjероватно тада добио 'воjску', али не ону коjу он прижељкуjе. Добио би воjску осиромашених, озлоjеђених грађана коjа ће у организованим колонама окупирати амбасаде у потрази за визама и аутобусе коjи возе у jедном смjеру за Њемачку или Шведску. На краjу морам jош jедном нагласити да jе наш уставни поредак скроjила међународна заjедница коjа jе дефинисала и механизме за спречавање оваквог очитог рушења уставног поретка и иживљавања над грађанима и правном државом. Зато jе заиста вриjеме да испуне своj дио погодбе, да коначно ставе у функциjу механизме коjи су им на располагању и сузбиjу даље антиуставно дjеловање. Хисториjа нас учи како заврше силеджиjе и злочинци коjи крену на своjу земљу", закључио jе Никшић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:28