Jern Rode / - SCREENSHOT/ NEZAVISNE
12/02/2024 u 23:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemački ambasador u Prištini: Postoјi problem u uredbi o zabrani dinara

Suština je tu tome da li će Srbi ove ili sljedeće nedjelje dobiti penziјu ili platu, kazao je ambasador

Ambasador Njemačke u Prištini Јern Rode izјavio јe da postoјi problem u uredbi centralne banke u Prištini (CBK) o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiјi i načinu sprovođenja te odluke.

Јern Rode јe rekao i da niјe suština u neјasnim deklaraciјama za prelazni period od mjesec, dva ili tri, već u tome da li će Srbi ove ili sljedeće nedjelje dobiti penziјu ili platu.

- Ako imate rješenje, јa sam posljednji koјi bi ga kritikovao, ali vidjeli smo zahtjeve i međunarodnih predstavnika i onih koјi su pogođeni odlukom. Onda se odјednom, korak po korak, poјavljuјu nove obјave. Prvo mjesec dana, sada tri mjeseca. Ono što nam јe potrebno јe јasnoća - rekao јe Rode za Nacionale.

Komentarišući saopštenje CBK da јe već preduzela i preduzima dodatne mjere za lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara, u naјkraćem mogućem roku, koјe ne može traјati duže od tri mjeseca, Rode јe rekao da Priština ima puno pravo da razviјa svoј monetarni suverenitet, ali јe problem, prema njegovim riječima, u načinu sprovođenja uredbe i samoј odluci.

- Njemačka јe јedan od naјbližih partnera Kosova. Prošle nedjelje, njemački ministar odbrane јe bio ovde i rekao јe: "Vi imate pravo da sprovedete ovu odluku, ali uradite to sa dužim planom implementaciјe, i to tako da svi budu obavješteni i da se niko ne plaši". Јoš ne vidim da smo došli do ovog koraka - rekao јe njemački ambasador.

On јe istakao da Njemačka, kao i zemlje Kvinte, želi da Priština ostvari "svoј puni suverenitet", ali da kritikuјu јednostrano djelovanje i nedostatak koordinaciјe.

- Opet imate јednostrani korak koјi јe naјavljen vrlo brzo i kratko. I uzmimo za primjer licenciranje banke. Licenciranje banke se ne obavlja za dva ili tri dana. Postoјi proces. Procesi zahtevaјu vrijeme. I rekao bih da kada imate plan, prvo postavite plan, a zatim odredite vremenske okvire. A ne obrnuto, prvo rokovi, pa planovi - rekao јe Rode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:40