Priština / - EPA-EFE
31/01/2024 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od sjutra euro zvanična valuta na Kosovu

Nova uredba CBK-a ima za cilj da zaštiti finansijski integritet, potrošače i platni sistem

Zamjenik premijera Kosova Bisnik Bisljimi rekao je da sjutra počinje primjena pravilnika Centrane banke Kosova (CBK) o gotovinskom plaćanju, ali da neće biti kaznenih mjera, već će biti orijentacije na informisanju građana o mjerama.

- Euro je bio i biće jedina zvanična valuta - kazao je Bisljimi novinarima izražavajući podršku pravilniku Centralna banke Kosova.

Dodao je da neće biti kažnjavanja, iako će pravilnik od sjutra stupiti na snagu.

Prema njegovom mišljenju, nova uredba CBK-a ima za cilj da zaštiti finansijski integritet, potrošače i platni sistem.

Srpski dinar, dodao je, se ovom odlukom ne izbacuje iz upotrebe jer on nikada od 1999. godine nije bio zvanična valuta na Kosovu.

- Krajnji cilj uredbe je zaštita potrošača i platnog sistema u Republici Kosovo. Predmet uredbe nije bila i nije zabrana opticaja bilo koje određene valute, jer je ova tema regulisana Ustavom Republike Kosovo - rekao je Bisljimi.

On je rekao da svaki pokušaj da se propis tretira samo sa aspekta zabrane opticaja određene valute, u najboljem slučaju predstavlja nepoznavanje propisa ili ovlašćenja CBK-a, ali i tendenciju da se ovaj propis zloupotrebi za političke neplemenite trendove.

- Izdavanjem ove uredbe, CBK je maksimalno vodila računa o očuvanju svoje potpune institucionalne i upravljačke nezavisnosti. Ovim je CBK pokazala impresivan nivo profesionalizma, važne komponente u garantovanju uspješne integracije našeg monetarnog sistema u platforme i mehanizme regionalne saradnje i one unutar eurozone - kazao je Bisljimi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 18:43