Омикрон се шири у Словенији / - РТРС
05/02/2022 u 19:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омикрон не бира: 250 радника УКЦ-а РС заражено короном

Предсjедник Синдиката УКЦ-а РС Жељко Шукало каже да jе за медицинске раднике jако тешко оставрити потпуну заштиту од Ковида-19, што jе резултирало великим броjем заражених

Рад болница и домова здравља jе због тога отежан, па се врши реорганизациjа – отвараjу се нова ковид одjељења, у коjе „ускачу“ и љекари различитих сепциjализациjа.

Посебно jе тешка ситуациjа у Универзитетско-клиничком центру Републике Српксе.

– Тренутно jе преко 250 медицинских радника одсутно због заразе корона вирусом, а таj броj jе много већи jер су наши радници на боловањима и по другим основама. У таквим условима потребна jе посебна спремост за организациjу рада. Ситуациjа се миjења из дана у дан и то изискуjе изузетан напор и подразумjева константна прилагођавања у просторним капацитетима, људским ресурсима, неопходноj опреми и лиjековима – навели су у УКЦ РС.

Ипак, наопомињу да се медицински радници и руководство УКЦ-а труди да процес рада функционише неометано, да се обезбjеди све што jе потребно за лиjечење пациjената као и да се створе додатни просторни капацитети у случаjу потребе за jош већим броjем хоспиталних пациjената.

Предсjедник Синдиката УКЦ-а РС Жељко Шукало каже да jе за медицинске раднике jако тешко оставрити потпуну заштиту од Ковида-19, што jе резултирало великим броjем заражених.

– Клинички центар ради у ковид систему у двиjе смjене, а ту су и други пациjенти и друга оболења. Тешко jе на прву видjети да ли jе неко заражен или ниjе. Радници имаjу сву потребну опрему у додиру са пациjентима, међутим jако jе тешко бити заштићен с обзиром како се брзо шири и преноси омикрон соj корона вируса, фОТОкаже Шукало.

Он наводи да УКЦ ипак успjева извршити своjе радне обавезе, и поред мањка радника коjи су на боловању.

– Врши се прерасподjела раднинка са других клиника, и успjевамо да извршавамо све своjе радне обавезе, и за сада нема неких већих проблема, рекао jе Шукало,

И у добоjскоj болници „Свети апостол Лука“ наводе да jе омикрон послао већи броj љекара и медицинских сестара на боловање.

– Тренутно jе 50 наших радника на боловању. С обзиром да jе повећан броj хоспитализованих пациjаната коjи су обољели од омикрон соjа корона вируса, отежани су услови рада и велики jе притисак на оне коjи раде, али без обзира на то, функционишемо у пуном капацитету, навели су у добоjскоj болници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:39