/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
15/12/2023 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Današnja Vučićeva politika je jučerašnja politika Miloševića

Osmani je u obraćanju kosovskoj skupštini, veći dio govora posvetila napadu koji se odigao krajem septembra u Banjskoj, kao i navodnoj prijetnji koju Srbija, za ovu kosovsku predsjednicu, predstavlja.

Grupa koja je obučena i finansirana od strane Srbije, a prije svega po nalogu rukovodstva ove zemlje, izvršila je akt agresije sa jasnim planom da izvrši aneksiju Severa Kosova, i da izazove destabilizaciju ne samo naše zemlje već i regiona, rekla je kosovska predsjednica Vjosa Osmani u godišnjem obraćanju u kosovskoj skupštini, prenosi N1.rs, javlja KOSSev,

Osmani je u obraćanju kosovskoj skupštini, veći dio govora posvetila napadu koji se odigao krajem septembra u Banjskoj, kao i navodnoj prijetnji koju Srbija, za ovu kosovsku predsjednicu, predstavlja.

- Napad 24. septembra je jasan pokazatelj da je Srbiju ne zanima ni trajni mir ni dobro susjedstvo, niti završetak procesa dijaloga sa Kosovom. Nažalost, današnja Vučićeva politika je jučerašnja politika Miloševića -  rekla je Osmani.

Prema riječima kosovske predsjednice, Banjska predstavlja „samo jednu opomenu“, te da „Srbija neće odustati od mračnih planova“.

- Hegemonističke akcije nisu prestale, Banjska je bila samo jedna opomena zato što Srbija neće odustati od njenih mračnih planova, u suštini, ovakvim djelovanjem Srbija napada Evropu jer radi za interese loših faktora, ali i faktora koji imaju za cilj da udare i EU i NATO kroz destabilizaciju Balkana - smatra ona.

Ona se u nastavku svog govora osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine, nacrt statusa za ZSO, kao i o Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, prenosi KoSSev.

Dodajući da su „prošli ovu opasnost“ pozvala je na jedinstvo da bi, ističe, ostali „uporni pred Srbijom“ i nepokolebljivi pred „ogromnim bezbjednosnim izazovima“.

Osmani je ponovo pozvala da se uvedu mjere Srbiji zbog Banjske, ali i „napada na vojnike KFOR-a i novinare tokom maja“ jer, izostanak istih, smatra „samo podstiče nastavak upotrebe nasilja“.

- Dok se ne postave mjere protiv Srbije za čin agresije 24. septembra i napada na vojnike KFOR-a i novinare tokom maja, nažalost samo se podstiče na nastavak upotrebe nasilja- rekla je ona.

Osmani se ujedno zahvalila Kosovskoj policiji, kao i kosovskim obavještajnim agencijama, navodeći da je događaj od 24. septembra motivisao kosovsku omladinu da se priključi Kosovskoj policiji.

- Ubili su jednoga, ali su mobilisali hiljade momaka i devojaka iz naše policije, koji su istog dana dali istu poruku „Kosovo ne odustaje“, „Kosovo se ne lomi“ i Kosovo će braniti svoje granice na svakom ćošku i po svakoj cijeni -  smatra kosovska predsednica.

Osmani o ZSO: Nacrt će razmotriti Ustavni sud

U nastavku svog govora, osvrnula se i na nacrt statusa ZSO a koji je izradila „zapadna petorka“.

Ona je i ovom prilikom ponovila ranije navode da će nacrt razmotriti Ustavni sud. Međutim, danas je pozvala sve „bez obzira na stranke“, da se zajedno razmotri nacrt statuta kada bude dostavljen, nakon čega će, ističe, biti prosleđen Ustavnom Sudu..

- Naš zajednički cilj da obezbjedimo punu saglasnost sa Ustavom Kosova i da ne dozvolimo neku posrednu vlast vlasti, ili neke druge anomalije koje mogu da ugroze unutrašnje funkcionisanje naše države - poručila je ona.

Istovremeno, Osmani navodi da je na međunarodnim skupovima pokrenula pitanje Albanca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, a koji se, prema Osmani „svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom na nacionalnoj osnovi“.

Ujedno navodi da je zatražila reakciju međunarodne zajednice, protiv, kako kaže „etničkog čišćenja ovog djela gdje se brišu njihove adrese kako bi promenili demografiju“ – te da su – „mnogi Albanci ovih opština bez državljanstva i mogućnosti da ostvare svoja elementarna prava“.

Predlaže da u novom zakonu za državljanstvo, postoje okolnosti, odnosno olakšice, kako bi oni dobili kosovsko državljanstvo, nakon čega je pozvala poslanike da podrže ovaj predlog kada on stigne u skupštinu na izglasavanje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:30