/ - РТС, Vjosa Osmani
30/07/2022 u 15:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osmani i Kurti: SAD ponovile da dijalog treba da vodi ka međusobnom priznanju

Predsjednica Kosova je rekla da je razgovarano i o koracima za članstvo Kosova u NATO Partnerstvu za mir.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani na povratku iz posete SAD izjavila je da je američka administracija ponovo potvrdila da dijalog Beograda i Prištine treba da bude usmjeren na međusobno priznavanje, prenosi Nova S.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekla da je kosovska strana tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom iznijela svoje stavove i detaljno obavijestili sekretara o tome gdje se nalazi u nekim od sporazuma, kao što je onaj o energetici.

Dodala je da je sa Blinkenom razgovarano o povećanju broja priznanja Kosova.

- Ogromna većina priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama koje Kosovo danas ima u velikoj mjeri je zahvaljujući podršci SAD. Stoga smo u suštini razgovarali o tome kako se može ojačati međunarodna pozicija Kosova, uz pomoć SAD, da se Kosovo pridruži drugim međunarodnim organizacijama - rekla je Osmani.

Predsjednica Kosova je rekla da je razgovarano i o koracima za članstvo Kosova u NATO Partnerstvu za mir.

Takođe je rekla je da je na sastanku sa Blinkenom bilo riječi i o manastiru Dečani, ali da nije bilo reči o „Otvorenom Balkanu“.

- Što se tiče pitanja "Otvorenog Balkana", o tome se uopšte nije razgovaralo. Nije ni pomenuto. Što se tiče manastira Dečani, on je predstavljen u kontekstu koji smo uvijek čuli od američke strane, u kontekstu odluke Ustavnog suda - rekla je Osmani.

Kurti je kazao da se 80 odsto sastanka odnosio na bilateralne odnose Kosova i SAD i međunarodni kontekst.

- SAD u potpunosti priznaju Kosovo kao što je proglašeno – kao suverenu, demokratsku državu. Za SAD je Kosovo normalna zemlja. Odnos sa Srbijom nije normalan. Normalan odnos imamo sa Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom. Ovo bi trebalo normalizovati. Kako izgleda formula normalizacije, slažemo se sa SAD, pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju usredsređen na međusobno priznavanje - kazao je Kurti.

Rekao je da je tokom sastanka pomenuto i pitanje manastira Visoki Dečani, ali je najveći dio sastanka bio usredsređen na međunarodni kontekst i bilateralne odnose SAD i Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:43