/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
02/02/2023 u 19:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osmani: Neispravno je povezivati proces prijema Kosova u Savjet Evrope i dijalog

Kosovska predsednica je istakla da je Island jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, važan partner i saveznik naroda Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Rejkjaviku, na Islandu koji predshedava Savhetom Evrope, da nije ispravno povezivati proces prijema Kosova u članstvo Savheta Evrope i proces dijaloga Beograda i Prištine, već da ta dva procesa treba posmatrati kao odvojene, prenosi Nova S.

Kabineta Osmani je saopštio da je ona na sastanku s premijerkom Islanda Katrin Jakobsdotir izjavila  da bi prijem Kosova u Savet Evrope, koje je zahtjev za to predalo maja 2022, bilo „odraz dostignuća Kosova u sprovođenju vrijednosti demokratije i ljudskih prava, o čemu svjedoče izvještaji relevantnih međunarodnih organizacija“.

-S obzirom da Island predsjedava Savketom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova- saopšteno je iz njenog kabineta.

Kosovska predsjednica je, navodi se dalje u saopštenju, istakla da je Island jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, važan partner i saveznik naroda Kosova.

-Osmani uvažava stalnu podršku Islanda članstvu Kosova u međunarodnim strukturama, i izrazila je spremnost da intenzivira međudržavnu komunikaciju kako bi se unapredio proces u vezi s članstvom u Savjetu Evrope u narednim mjesecima-kaže se u saopštenju.

U razgovoru s premijerkom Jakobsdotir, Osmani je pomenula „odlučnost naroda i institucija Kosova da se učlani u NATO i tražila podršku Islanda, kao jedne od država-osnivača Severnoatlantskog saveza“.

Osmani i Jakobsdotir su izrazile i spremnost da „prodube odlične odnose Kosova i Islanda u raznim oblastima i da otvore nova poglavlja saradnje dve zemlje“ zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:23