/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
14/06/2023 u 09:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osmani o stanju na Kosovu na plenarnoj sjednici EP

EU smatra da je Kosovo odgovorno za podsticanje tenzija u sjevernom dijelu zemlje i za ignorisanje zahtjeva da se preduzmu koraci za smanjenje tih tenzija

 Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastaće se danas u Strazburu sa predsjednicom Evropskog parlamenta (EP) Robertom Metsolom i govoriće pred poslanicima EP na plenarnoj sjednici, prenosi MINA.

Teme razgovora na bilateralnom sastanku i u debati na plenarnoj sjednici biće odnosi Kosova i Evropske unije (EU), podrška koju je EP dao Kosovu do sada, ali i aktuelna situacija i proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), posjeta Osmani zakazana je prije više od mjesec i dolazi u situaciji kada su odnosi Kosova sa EU u teškoj fazi.

EU smatra da je Kosovo odgovorno za podsticanje tenzija u sjevernom dijelu zemlje i za ignorisanje zahtjeva da se preduzmu koraci za smanjenje tih tenzija.

RSE navodi da je, kao posljedica toga, kabinet visokog predstavnika EU Žozepa Borelja pripremio i podijelio sa državama članicama neke kaznene mjere protiv Kosova.

EP je podržao Kosovo od njegovog proglašenja nezavisnosti i u nekoliko rezolucija pozvao pet zemalja Unije koje nijesu priznale Kosovo da to učine.

Taj poziv je ponovljen i u posljednjoj Rezoluciji o Kosovu koju je EP odobrio 10. maja.

Međutim, rezolucije EP nemaju obavezujuću snagu za države članice EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KOSOVOOSMANIEP
17. maj 2024 19:05