Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIŠTVO
30/12/2023 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Za Kosovo je najbolje da sa SAD izradi nacrt statuta ZSO

Ovo sam rekla mnogo prije nego što sam to rekla javno na svakom sastanku koji smo imali sa drugim institucijama, jer je takva inicijativa morala da dođe od onih koji vode dijalog. Insistirala sam da sjednemo i napravimo nacrt u skladu sa Ustavom, jer nije na predsjedniku da radi nacrt, rekla je Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da bi najbolje bilo da je Kosovo zajedno sa SAD izradilo nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), da je na tome insistirala u razgovorima sa premijerom Aljbinom Kurtijem i da premijer to nije podržao.

- Ovo sam rekla mnogo prije nego što sam to rekla javno na svakom sastanku koji smo imali sa drugim institucijama, jer je takva inicijativa morala da dođe od onih koji vode dijalog. Insistirala sam da sjednemo i napravimo nacrt u skladu sa Ustavom, jer nije na predsjedniku da radi nacrt - rekla je Osmani, prenose agencije.

Pitali su je zašto nije pokušala da ubijedi premijera za to.

- Možda premijeru argumenti nisu bili ubjedljivi, šta još hoćete da vam kažem", odgovorila je ona.

Što se tiče odnosa sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekla je da ih smatra korektnim, a prema njenim riječima, njihov zajednički cilj je Kosovo.

- Imamo korektan odnos, poštujemo poziciju jednog i drugog, imamo debate, ali stižemo do puta, naši ciljevi su zajednički, nikada se ne razlikujemo u ciljevima, oboje smo ti koji smo zaslužili povjerenje građana, dužni smo građanima da radimo zajedno - rekao je između ostalog Osmani.

Ona je za RTV 21 rekla da postoji zabrinutost u pogledu nadležnosti ZSO koje su utvrđene u nacrtu statuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:21