Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/06/2024 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Partizanske pjesme upisane u registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Slovenije

Partizanske pjesame nedavno su upisane u registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Slovenije, prenijeli su danas slovenački mediji.

Slovenačke partizanske pjesme pojavile su se tokom Drugog svjetskog rata, a nakon rata nastala je bogata produkcija kompozicija partizanskih pjesama pisanih za horove, prenosi RTV Slovenije.

Inicijativu za upis partizanskih pjesama u registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Slovenije dao je Partizanski hor koji djeluje kao udruženje u Ljubljani.

Pored Partizanskog hora, kao nosioci upisa su i Ženski hor Kombinat i Muški hor Slave klavore iz Maribora, a u registar je uvršteno oko 100 pjesama koje se nalaze u raznim bibliotekama i arhivama s ciljem da budu sačuvane za buduće generacije.

U saopštenju slovenačkog ministarstva kulture se navodi da slovenačke partizanske pjesme potiču od narodnih bojnih pjesama, a nastale su tokom Drugog svjetskog rata.

U početku su partizanske, kao i borbene, rodoljubive, radničke i revolucionarne pjesme pjevale grupe partizanskih boraca koji su bili dio pozorišnih ili kulturnih grupa koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

Oko 10.000 ljudi u Kumrovcu obilježilo godišnjicu Titovog rođenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 13:52