Кирил Петков / - Н1
23/05/2022 u 17:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петков: Потребан широки консензус за укидање вета Сjеверноj Македониjи

Петков jе новинарима казао да би се укидање вета Бугарске могло наћи на дневном реду након што Министарство вањских послова у Софиjи саопшти резултате диjалога са Сjеверном Македониjом

У Бугарскоj jе потребно постићи широки консензус, када jе риjеч о укидању вета на почетак преговора Сjеверне Македониjе са Европском униjом (ЕУ), саопштио jе бугарски премиjер Кирил Петков.

Петков jе новинарима казао да би се укидање вета Бугарске могло наћи на дневном реду након што Министарство вањских послова у Софиjи саопшти резултате диjалога са Сjеверном Македониjом.

- Када jе посриjеди национално питање као што jе ово, кључно jе да нико нема право самосталног одлучивања. Коалициона одлука ниjе довољна уколико желимо да промиjенимо став Бугарске - рекао jе Петков.

Он jе поручио да jе потребан консензус коjи укључуjе владу и диjелове опозициjе, преноси Бугарска новинска агенциjа БТА.

Петков jе протеклих дана у више наврата позивао на састанак Савjетодавног виjећа за националну безбjедност(ЦЦНС) са бугарским предсjедником Руменом Радевим.

Радев jе, међутим, оциjенио да у Бугарскоj већ постоjи консензус и да жели чути мишљење Петкова приjе него што одлучи да сазове ЦЦНС, додаjући да се много тога десило од посљедњег састанка о Сjеверноj Македониjи.

Предсjедник Народне скупштине Никола Минцхев рекао jе како би се о теми укидања вета требало расправљати у парламенту.

- Свакако да jе посљедњих мjесеци диjалог са Сjеверном Македониjом на наjвишем нивоу у односу на претходне године - рекао jе Минцхев.

Како jе оциjенио, то jе разлог зашто Петков жели сазивање ЦЦНС-а с Радевим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:47