Штрајк радника у јавном сектору на Косову / - принтскрин
28/11/2021 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почели штраjкови у jавном сектору Косова

Први су jеднодневни штраjк организовали здравствени радници

Синдикати здравствених и просвjетних радника, али и запослених у jавноj управи, од Владе Косова траже повећање плата.

image

Штрајк радника у јавном сектору на Косову

- принтскрин

Синдикати здравствених и просвjетних радника, али и запослених у jавноj управи, од Владе Косова траже повећање плата. Након неколико упозорења, прошле седмице почели су и да штраjкуjу. Први су jеднодневни штраjк организовали здравствени радници који су тражили повећање плата. у просјеку медицинске сестре и техничко особље примају од 400, а доктори од 600 еура.

- Прво ћемо покушати влади дати времена до четвртка да нас позове и поради на нацрту закона. Ако се то не деси, ми смо у координацији и са синдикатима просвјете, полиције, јавних службеника, ватрогасаца и цариника, како бисмо реаговали заједно - Блерим Сила, предсједник Федерације синдиката здравства.

image

Блерим Сила

- принтскрин

Незадовољни су и синдикалци просвјете који оптужују премијера да мјесецима избјегава разговоре о усклађивању зарада. Уколико влада Косова не започне дијалог о платама најављују протесте наредних недјеља, али и штрајк у јануару.

Наjавили су да ће им се придружити и други синдикати, као и да ће истраjати у своjим захтjевима, на коjе власти jош нису одговориле. Синдикалисти тврде да премиjер Албин Курти избjегава да покрене социjални диjалог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:39