Skoplje, Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
21/04/2024 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji u srijedu, građani biraju između sedam kandidata

U Sjevernoj Makedoniji u srijedu, 24. aprila, biće održan prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima će se za mjesto šefa države boriti sedam kandidata.

Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsjednik Sjeverne Mekedonije Stevo Pendarovski, kojeg u kadidaturi za drugi madat podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Gordana Siljanovska Davkova, kadidatkinja makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE.

Prema poslednjoj objavljenoj anketi Centra za politička istraživanja i komunikacije (CRPC), za Gordanu Siljanovsku Davkovu glasalo bi 20,4 odsto ispitanika, a za njenog glavnog konkurenta, Steva Pendarovskog bi glasalo 16,8 odsto ispitanika.

Retorika ta dva kandidata se poslednjih dana, u kampanji koja je formalno počela 4. aprila, zaoštrila toliko da se Pendarovski požalio Komisiji za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije da su Siljanovska Davkova i VMRO DPMNE u više navrata, na javnim skupovima i mitinzima, iznosili lične uvrede i klevete na njegov račun, sa elementima govora mržnje.

Počela predsjednička trka u Sjevernoj Makedoniji: Sedam kandidata, dva kruga glasanja

Proevropski političar Pendarovski, koji je je kao zajednički kandidat SDSM i albanske DUI, prije pet godina pobijedio je Siljanovsku Davkovu u drugom krugu izbora, očekuje da će to uraditi i ovaj put.

Očekivani drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:56