Мехмет Краја / - Косово онлине
31/05/2022 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник косовске Академије наука за уједињење Косова и Албаније

Предсједник Академије наука Косова Мехмет Краја изјавио да је идеја уједињења Косова и Албаније нормална пројекција за један народ, али да претходно треба превазићи разлике

Предсједник Академије наука и уметности Косова Мехмет Краја заложио се данас за уједињење Косова и Албаније оцијенивши да је то најбоље за албански народ.

Краја је рекао да је идеја уједињења Косова и Албаније у једну државу сасвим нормална пројекција за један народ, али да претходно треба превазићи разлике и додао да "они могу да се уједине, али једном заувјек, и због међународних, али и унутрашњих прилика".

"Двије земље имају још много нејасних ствари једна за другу. Морамо да превазиђемо разлике, морамо да превазиђемо аномалије и тек онда морамо да одлучимо, на веома демократски начин, да евентуално уједињење може да дође, али и Косово и Албанија могу да функционишу веома добро", рекао је Краја за Радио-телевизију Косова, преноси портал Косово-онлине.

Академик је навео и да руководство Албаније треба да буде досљедније и да не буде портпарол Србије за "Отворени Балкан".

Краја сматра да Албанија често иде корак даље од саме Србије у "радовима око 'Отвореног Балкана'".

"Не заборавимо да је у Давосу у Швајцарској, предсједник Србије Александар Вучицћ рекао да имају подршку Албаније више него било које друге земље. Нема ништа лоше у подршци једне државе другој држави, али ова подршка не може да прође на уштрб Косова", рекао је Краја.

Упитан о дијалогу Београда и Приштине, Краја каже да је дијалог неопходан, али и сматра да је међународна заједница све време била неправедно сврстана, посебно Брисел, на српску страну.

"Стога не можемо порећи и игнорисати ову чињеницу. Косово је било оштећена страна не само током рата, вецћ и током дијалога, јер је Србији омогућено да заузме став према Резолуцији 1244, да не попушта пред одлукама те резолуције, у вријеме када је од Косова више пута тражен компромис. Компромиси Косова су били болни јер осим што је оштећено током рата, оно је и оштећено и у овим разговорима. Ово је став академије", рекао је Краја.

На питање да ли је неко од косовских лидера икада тражио помоћ, или савјет Косовске академије на тему дијалога, Краја је навео да мишљење академије о том дијалогу никада није тражено, али и да академија не може бити равнодушна у том процесу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:54