Dimitar Kovačevski / - FOTO: TVITER
24/01/2024 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Premijer Sjeverne Makedonije i predsjednik Skupštine sjutra podnose ostavke

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih partija, biti održani 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnijeće sjutra ostavku kako bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i sprovođenje parlamentarnih izbora. Ostavku će nakon Kovačevskog, tokom dana, podnijeti i predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, koji će, prema dogovoru dvije vodeće partije vladine kolicije SDSM i DUI, naslediti lidera SDSM na premijerskom mestu.

Novu vladu u kojoj će ministre imati i najveća opziciona partija VMRO DPMNE će, prema najavama, Sjeverna Makedonija dobiti u nedelju 28. januara, 100 dana pre parlamentarnih izbora.

Džaferi je najavio da će ostavku na mjesto predsjednika Sobranja podnijeti nakon što obavjesti predsjednika države da je Vlada podnijela ostavku i ovlasti potpredsjednika skupštine Gorana Misovskog (SDSM) da vodi sjednicu u petak, 26. januara, na kojoj će biti konstatovane premijerova i njegova ostavka, prenosi Nova.rs.

Na sjednici u petak, kako je rekao Džaferi, Misovski treba da bude izabran za predsjednika Sobranja, a istog dana popodne predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski treba da mu povjeri mandat za premijera tehničke vlade.

Džaferi bi u subotu 27. januara prije podne trebalo da dostavi program i sastav vlade sa programom rada, a sjednica za izbor vlade trebalo bi da bude sazvana za nedelju 28. januar.

Radi kompletiranja tehničke vlade, prema Džaferiju, biće sazvana još jedna sjednica na kojoj će se glasati o dodatnim zamjenicima ministara i verifikovati mandat poslanika koji će doći na njegovo mjesto.

U Sjevernoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj naveća opziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamjenika ministara – za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih partija, biti održani 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije biće održan u srijedu 24. aprila.

Dvostruki izbori koji će biti održani u aprilu i maju koštaće državu oko 17 miliona eura, saopštila je potpredsjednica Državne izborne komisije (DIK) Ditmire Šehu.

Prema njenim riječima, više od šest miliona eura će biti potrošeno na organizovanje izbora, obezbjeđivanjem povjerljivog i nepovjerljivog materijala, prevoza, novčane naknade za biračka tijela, odnosno članove opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, dok je za plaćeno poltičko reklamiranje predviđeno 656 miliona denara odnosno više od 10,6 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 22:50