Specijalni sud u Hagu / - KOSSEV
19/06/2024 u 15:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu produžila su za još dva mjeseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

U odluci suda se navodi da je raspravno vijeće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična djela iz optužnice, objavio je Kosovo onlajn.

- Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo - navodi se u odluci.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i prije hapšenja, u jesen 2020. "pokušao da potkopa sud" i da je "nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo".

Vijeće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru "posjetiocima prenio informacije dobijene tokom svjedočenja zaštićenih svjedoka".

Američki diplomata: OVK kidnapovala i ubijala srpske civile

Kako piše u odluci, Tači je posjetiocu "prenio uputstva za budućeg svjedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svjedočenja".

- Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz vijeća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja - piše u odluci.

Rizik je tim veći što tužioci Tačijevoj odbrani i dalje objelodanjuju podatke o svjedocima koje namjeravaju da pred sudije izvedu tokom procesa.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja" i da su, dok je bio šef obavještajne službe ŠIK, njeni agenti "bili umiješani u zastrašivanje svjedoka".

I Veselji je, po veću, iz pritvora mogao odati povjerljive informacije.

Vijeće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo "počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svjedoke".

Sudije su naglasile da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada uporna klima zastrašivanja svjedoka i miješanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mjere za svjedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno s Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 18:59