Photo by Nong Vang on Unsplash, ilustracija
31/08/2021 u 21:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Рибе из тропских мора стигле у Јадран, неке су штетне по екосистем

Како се море загријава и постаје сланије због глобалног загријавања које изазивају људи, рибе с тропских географских ширина налазе станиште у подручју које је, барем номинално, умјерено, а не тропско

Тамна мраморница (Сиганус луридус) тропска је врста рибе, поријеклом из Индијског и Тихог океана. Након што је 1869. отворен Суецки канал, ушла је на источни Медитеран, преноси јuratnji.hr.

Од тада се преселила на средишњи Медитеран, гдје је пронашла обиље алги, своју омиљену храну.

Посљедњих година риба се размножава у водама око Линоса на Сицилији, гдје прождире подводну вегетацију. Истраживачи су је пронашли око француске обале, а 2011. ухваћена је и у Хрватској, у мрежи коче код Мљета.

Но, тамна мраморница на Медитеран није стигла сама. Међу више од 70 тропских риба које су се настаниле на Медитерану, спадају риба паун (Птероис милес), сребрнопруга напухача (Лагоцепхалус сцелератус) и плавоточкаста трумпетача (Фистулариа цоммерсонии).

Сребрнопруга напухача, на примјер, осим што је отровна за јело, такође буши рибарске мреже како би се нахранила лигњама, сипама и другим комерцијално вриједним врстама.

Како се море загријава и постаје сланије због глобалног загријавања које изазивају људи, рибе с тропских географских ширина налазе станиште у подручју које је, барем номинално, умјерено, а не тропско.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:57