U uzorku mljevenog cimeta koji je, u okviru zvanične kontrole na tržištu Hrvatske uzet 8. oktobra, pronađeni su, kako se navodi na portalu RASFF, a prenosi N1, patogeni mikroorganizmi – bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u odnosu na dozvoljenih 1000 CFU/g.
Proizvod je, navodi se, povučen sa tržišta.
Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus može se, prema navodima sajta Stetoskop – javiti u dva oblika, u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.
Inače, kako se dodaje, spore bakterije Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.
- Mogu lako da kontaminiraju sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana su pirinač, meso, mleko, krompir - navodi sajt, prenosi Nova.rs.
Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimerena termička obrada i čuvanje hrane.