Policija, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
15/11/2023 u 10:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SIPA uhapsila dva granična policajca i dva pripadnika MUP-a RS

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera, prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, u suradnji na terenu sa MUP-om RS i Policijom Brčko Distrikta BiH, provode akciju kodnog naziva “Divič”, javlja Avaz.ba.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranja koruptivnih krivičnih djela, povezanih sa nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba, uglavnom sa područja  Srbije u BiH.

Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko Distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska službenika UIO BiH, dva policijska službenika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera, prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zlouporabama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dadžbina, te su počinitelji sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se između ostalog terete za krivična  djela organiziranog kriminala, u svezi sa krivičnim djelima krijumčarenja, zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

Postupajući tužitelj i njegov tim koordiniraju rad policijskih službenika na terenu, te će nakon realiziranih aktivnosti, donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:32