Скупштина Косова / фото: РТС
03/03/2022 u 14:01 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Скупштина Косова једногласно усвоjила резолуциjу коjом руски напад осуђуjе као агресиjу

Скупштина Косова подржава увођење економских и политичких санкциjа од стране Владе Косова Рускоj Федерациjи, у складу са санкциjама Европске униjе, Сjедињених Држава и свих демократских земаља

Посланици Скупштине Косова усвоjили су данас резолуциjу коjом се руски напад на Украjину осуђуjе као агресиjа.

Резолуциjа jе изгласана са 94 гласа за, ниjедним против и без суздржаних посланика, а приjе гласања салу су напустили посланици Српске листе.

Тачке коjе се односе на Украjину гласе:

1. Скупштина Косова на наjоштриjи могући начин осуђуjе незакониту, ничим изазвану и неоправдану воjну агресиjу и инвазиjу Руске Федерациjе на Украjину, као и умешаност Белорусиjе у ову агресиjу.

2. Скупштина Косова се сврстава са своjим западним савезницима у подршци Украjини и њеном народу, и оштро се противи приступу и понашању неколико земаља коjе су се сврстале уз руску агресиjу и терор против Украjине.

3. Скупштина Косова подржава народ и институциjе Украjине и осуђуjе убиства цивила и деце. Такође поздравља покретање истраге од стране Међународног кривичног суда и подржава пренос случаjа из Украjине у Међународни суд правде.

4. Скупштина Косова подржава увођење економских и политичких санкциjа од стране Владе Косова Рускоj Федерациjи, у складу са санкциjама Европске униjе, Сjедињених Држава и свих демократских земаља.

5. Скупштина Косова тражи од Владе Косова да, осим спремности да прими 20 украjинских новинара, координира све даље акциjе са међународним партнерима, као и да изрази спремност за евентуални смештаj до 5.000 избеглица из Украjине.

6. Скупштина Косова тражи од Владе Косова да издвоjи посебан фонд за помоћ украjинском народу, у складу са координациjом између две владе Косова – Украjине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:24