Barikade - Kosovo / - N1
22/12/2022 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Srbi na sjeveru KiM 13 dana na barikadama, danas protest kod Zvečana

Upravljanje i kontrola bezbjednosne situacije i dalje je prioritet kosovske policije i ulažu se maksimalni napori da se već za nekoliko dana prevaziđe napeta situacija na sjeveru Mitrovice", dodaje se u saopštenju

Srbi koji protestuju na barikadama na sjeveru Kosova i Metohije ne odustaju od svojih zahtjeva - traže da se oslobode uhapšeni Dejan Pantić, Miljan Adžić i Slađan Trajković i da se sa Sjevera povuku specijalne snage kosovske policije.

Za danas u 12 časova je zakazan protest u mjestu Rudare kod Zvečana, uoči kojeg je kosovska policija na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavila punktove za vozila. Razlog je, kako je saopšteno, da bi se garantovalo kretanje i sloboda kretanja za sve bez razlike, kao i sprečavanje kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja uopšte.

- Upravljanje i kontrola bezbjednosne situacije i dalje je prioritet kosovske policije i ulažu se maksimalni napori da se već za nekoliko dana prevaziđe napeta situacija na sjeveru Mitrovice - dodaje se u saopštenju.

Dok se čeka da Kfor odluči o zahtjevu Beograda za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga, predsjednik Aleksandar Vučić da se očekuje da odgovor Kfora bude negativan. Predsjednica vlade pozvala je civilni sektor da se uključi u zaštitu prava Srba u južnoj pokrajini.

U međuvremenu, šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog ocijenio je da Zajednica srpskih opština ne bi bila mono-etnička, jer u opštinama koje bi njenim osnivanjem bile obuhvaćene, žive i druge zajednice. Zajednica bi, naglašava Suniog, trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, ali i u skladu sa odlukom kosovskog parlamenta, koji je taj sporazum ratifikovao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:25