Goran Rakić / RTS
27/05/2023 u 17:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srpska lista traži prekid dijaloga Kosova i Srbije

Goran Rakić je od zvaničnog Beograda zatražio prekid dijaloga sa Prištinom o normalizaciji odnosa do ispunjenja njihovih zahtjeva

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, zatražila je da se pripadnici Policije Kosova povuku iz opštinskih zgrada, uz ocjenu da su novi albanski gradonačelnici "nelegalni i nelegitimni".

Predsjednik ove partije Goran Rakić je takođe od zvaničnog Beograda zatražio prekid dijaloga sa Prištinom o normalizaciji odnosa do ispunjenja njihovih zahteva.

"Molimo predsjednika (Srbije Aleksandra Vučića) i Vladu (Srbije) da prekine, odnosno suspenduje svaku vrstu dijaloga, dok se sve specijalne jedinice ne povuku", rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Dodao je i da se neće vraćati u kosovske institucije dok se ne ispune njihovi raniji uslovi, odnosno dok se ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom i povuku specijalne jedinice sa sjevera Kosova.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je 27. maja nakon konferencije za novinare da će se zahtjevi Srpske liste razmotriti.

"Potrebno je vrijeme da se o tome ozbiljno razgovara, iako je degutantno razgovarati sa onima koji po ko zna koji put osuđuju Kurtijevo nasilje, a on ne haje za to i nastavlja politiku terora sa ciljem da etnički očisti Kosovo od Srba", rekao je Vučević na sastanku vladajuće stranke u Kragujevcu, nakon što je izabran za lidera SNS-a.

On je apelovao na Srbe na Kosovu da na, kako je rekao, miran način iskažu svoj protest.

On je potvrdio i da Vojska Srbije ostaje u najvišem nivou borbene gotovosti i da traje raspoređivanje jedinica Vojske uz granicu sa Kosovom.

Srbi su kosovske institucije na sjeveru napustili novembra prošle godine, kako bi spriječili Vladu Kosova da sprovede odluku o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice. Ovaj zahtjev Srpske liste dolazi dan nakon porasta tenzija na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima.

Grupe lokalnih Srba sukobile su se sa kosovskom policijom, dok su tri nova albanska gradonačelnika Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka ušla u opštinske zgrade da bi započeli svoj mandat.

Policija je upotrijebila suzavac i šok bombe da rastera Srbe okupljene ispred opštinskih zgrada, a pucnjevi su prijavljeni i u Zvečanu.

Izgorelo je nekoliko policijskih automobila, dok je najmanje pet policajaca povrijeđeno.

Novinari Radija Slobodna Evropa su 27. maja javili da policija čuva zgrade opština Zvečani, Zubin Potok i Leposavić, dok je situacija mirna.

Nakon tenzija na sjeveru, Srbija je podigla borbenu gotovost svojih oružanih snaga na najviši nivo.

Međunarodni faktor osudio je postupke Prištine i zatražio od Vlade Kosova da smanji tenzije.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti branio je odluku da se uđe u opštinske zgrade sa novim gradonačelnicima. On je rekao da razume zabrinutost međunarodnih partnera, ali "svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše Vlade prema novim predsjednicima".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:52