/ ilustracija - SHUTTERSTOCK
18/04/2023 u 22:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stejt department: Očekujemo ispunjavanje ranijih dogovora i formiranje ZSO

Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, navode oni

SAD očekuju od Srbije i Kosova da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu u odgovoru na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu.

Predstavnici Srbije i Kosova su prije tačno mjesec dana u Sjevernoj Makedoniji, uz posredovanje EU i podršku SAD, postigli usmenu saglasnost o aneksu za primjenu ranije prihvaćenog Evropskog plana za normalizaciju Srbija-Kosovo, ali je jedna od glavnih tačaka – početak formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), ostala glavni kamen spoticanja, prenosi N1.

„Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, kako bi im se pomoglo da razviju mirnije, predvidive odnose kao susjedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu. SAD i EU očekuju od obje strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu“, navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta za Glas Amerike.

Dodaje se da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci Srbiji i Kosovu na implementaciji. Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine, i potvrđena evropskim planom i aneksom iz Ohrida, po tom pitanju nije bilo pomaka u proteklih mjesec dana.

Premijer Kosova Aljbin Kurti nedavno je izjavio da se „ne mogu izbjeći prethodni sporazumi sa Srbijom“, ali da će se pobrinuti da ZSO ne bude „treći nivo vlasti na Kosovu“. S druge strane, Beograd traži formiranje ZSO i kao uslov za učešće Srba na lokalnim izborima na sjeveru Kosova. Po aneksu iz Ohrida, trebalo je da dvije strane podrže Deklaraciju o nestalim osobama.

Portparol EU, Peter Stano, početkom aprila je izjavio da su šefovi pregovaračkih timova usaglasili stavove o nacrtu te deklaracije, a nacrt treba da potvrde i zvaničnici dvije strane na visokom nivou, na narednom sastanku, najavljenom za 2. maj.

Zadatak da Srbija i Kosovo uz pomoć EU formiraju zajednički komitet za praćenje sporazuma o normalizaciji, koji se pominje u aneksu, ispunjen je danas, na dan isteka roka za to od 30 dana, saopštila je EU.

„Zajedničkim odborom za praćenje predsedavaće specijalni predstavnik EU za Dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu, Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač, Petar Petković“, navodi se u saopštenju EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:35