Застава, илустрација / - дд 8
27/10/2021 u 12:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Загребу ће се славити Свјетски дан изласка из ормара

Према најавама градских власти, Свјетски дан изласка из ормара ће се обиљежавати 11. октобра

Од идуће године у Загребу ће се, уз традиционални Међународни дан жена Осми март и друге важне датуме, обиљежавати и Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, Свјетски дан сексуалног здравља, али и Свјетски дан изласка из ормара.

Према најавама градских власти, Свјетски дан изласка из ормара ће се обиљежавати 11. октобра.

- Нема потребе посебно образлагати разлоге. Борба против хомофобије, као и свих облика насиља над “другима и другачијима“ дио је нашег светоназора, наше дугогодишње борбе и нашег политичког програма - изјавила је тим поводом Рада Борић поводом увођења нових градских годишњица, као што је Дан изласка из ормара и Дан сексуалног здравља.

Борић је одборник Нове левице у Градској скупштини и предсједница Комисије за равноправност полова Града Загреба. Она ће сјутра представити стратегију Комисије на чијем је челу за наредну годину.

Иначе, Међународни дан изласка из ормара (Цоминг Оут Даy) обиљежава се од 1988. године захваљујући психологу Роберту Аихбергу и лезбејској активисткињи Џин О`Лери. Обиљежава се 11. октобра на дан прве годишњице Националног марша на Вашингтон за права лезбејки и гејева 1987.

Излазак из ормара у ЛГБТИQ заједници означава својевољно откривање полне оријентације или родног идентитета породицама, пријатељима и околини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:07