/ - SHUTTERSTOCK
25/05/2023 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Varhelji u Prištini: ZSO sprovesti što prije

Dodao je da mu nije cilj da Prištinu podsjeća na sprovođenje sporazuma

Komesar Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji izjavio je u Prištini da je neophodno što prije sprovesti Ohridski sporazum, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština.

- Dovoljno je da pomenemo i zaključak Evropskog savjeta koji podstiče obje strane da u potpunosti, bez uslovljavanja, sprovedu sve obaveze o kojima su se složili u okviru sporazuma koji je potpisan, obuhvatajući i sporazume koji su potpisani 2015. i 2013. godine - rekao je Varhelji.

Dodao je da mu nije cilj da Prištinu podsjeća na sprovođenje sporazuma, prenio je RTS.

- Mi smo spremni da pružimo investicioni program od kojeg će svi imati koristi kroz uspešan dijalog. Želimo i s vaše strane da čujemo šta može da dovede posao i razvoj u region gdje je nezaposlenost najviša na našem kontintentu, a socijalno stanje najteže u čitavoj Evropi. Uspješan dijalog podrazumeva i uspjeh za ljude kojima će donijeti rezultat i razvoj - naveo je Varhelji.

Varhelji je podsjetio da će od 1. januara naredne godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni.

- To je dugo obećanje koje smo mi iz Evrope davali Kosovu, koje smo uspjeli da obezbokedimo zajedno sa Vladom Kosova i njihovom ubjeđenju u promjene stvari na terenu. To je zajednički uspjeh koji će svako u ovoj zemlji iskoristiti - zaključio je Varhelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:30