/ INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL)
22/02/2023 u 19:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Američki ambasador u BiH oštro osudio Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici

U video poruci na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade SAD u BiH Marfi je naveo da je „poricanje genocida i ratnih zločlina i veličanje ratnih zločinaca neodgovorno i zaslužuje osudu“

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi je oštro osudio to što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, prenosi N1.

U video poruci na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade SAD u BiH Marfi je naveo da je „poricanje genocida i ratnih zločlina i veličanje ratnih zločinaca neodgovorno i zaslužuje osudu“.

-Krivica za genocid u Srebrenici je pojedinačna i snose je oni koji su počinili ova gnusna djela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posledicama učinjenog- ukazao je američki diplomata.

Po njegovim riječima, prvi korak je „prihvatanje i priznavanje činjenica uspostavljenih u sudskom postupku i potkrepljenih naučnim dokazima“.

-Stalni pokušaji Milorada Dodika, predsjednika RS, za poricanje srebreničkog genocida, a on je to juče opet učinio, ne mogu izmjeniti činjenice, a ni istinu- poručio je Marfi.

Dodao je da poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca „uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama“.

-Time se razdire tkivo društva BiH, što je prijetnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako protivno je zakonu BiH- naglasio je američki ambasador u BiH.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u utorak je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nazvao je „potomkom“ onih koji su u Drugom svjetskom ratu činili najstrašnije zločine u BIH.

"Govoreći o Srebrenici Dodik je kazao da se „tamo nije desio genocid – to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovde činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu, nema ovdje šta da govori“.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, po kojem je sa tri mjeseca do tri godine zatvora ;kažnjivo negiranje zločina genocida i drugih zločina za koje postoje presude medjunarodnih sudova i Suda BiH.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 03:57