МАСОВНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У АЛБАНИЈИ / - ФОТО: КЛИКС.БА
13/03/2022 u 10:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Раст цијена хране и горива натјерао Албанце да изађу на масовне демонстрације

Демонстранти су такође изашли на улице у неколико других градова, укључујући Лежу на сјеверу, гдје су накратко блокирали саобраћај на државном путу

Хиљаде особа демонстрирало је у суботу у главном граду Албаније Тирани против раста цијена горива, које су за једну седмицу порасле за више од 40 одсто.

Ово је четврти дан масовних протеста који су захватили неколико градова у Албанији гдје је просјечна мјесечна плата око 490 еура. Већ сада ниска куповна моћ Албанаца је погођена повећањем цијена због дестабилизације тржишта ратом у Украјини и санкцијама против руске агресије.

Окупљени на централном тргу Скендербег у центру Тиране су изразили велико незадовољство, а поворка је ишла до сједишта владе гдје су скандирали против премијера Едија Раме, јавља Euronews, јавља Кликс.ба.

Једна група демонстраната протестовала је испред полицијске станице тражечи ослобађање десетина људи који су ухапшени на протестима.

Демонстранти су такође изашли на улице у неколико других градова, укључујући Лежу на сјеверу, гдје су демонстранти накратко блокирали саобраћај на државном путу.

Литар дизела на пумпама у Албанији прије руске инвазије 24. фебруара је коштао 180 лека (1,5 еуро), док данас кошта и до 290 лека (2,37 еуро).

Демонстранти позивају на смањење пореза и програме помоћи како би се ублажио удар на домаћинства са ниским примањима.

Влада је одговорила усвајањем “пакета социјалног отпора” у суботу поподне, али је и даље задржала обавезне порезе на деривате сирове нафте.

Премијер Еди Рама је у петак обећао да ће интервенирати у продаји нафтних деривата како би спријечио “свакакве шпекулације”. Марже трговаца треба да буду ограничене, док ће се цијене на пумпи одређивати ​​свакодневно.

Неколико тренутака након завршетка суботњег протеста, Рама је понудио новчану помоћ пензионерима и угроженим групама. Он је такође обећао смањење пореза на доходак за више од половине свих запослених у приватном и државном сектору.

Демонстранти су најавили да ће наставити са свакодневним демонстрацијама јер сматрају да владин потез да смањи цијене горива није довољан. Пораст цијена горива праћен је скоком цијена хране, које тренутно достижу рекордне вриједности на свјетском тржишту због ограничене понуде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 06:58