Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/05/2024 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada Kosova odbacila uslovljavanje članstva u SE slanjem Statuta ZSO Ustavnom sudu

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Zvaničnica za informisanje u Savjetu Evrope (SE) Estel Štajner potvrdila je u utorak da zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju „sada nije na dnevnom redu“ sastanka Komiteta ministara država članica 16. i 17. maja.

Francuska, kojoj su se pridružile i Njemačka i Italija, zatražila je da se odloži odlučivanje o kandidaturi Kosova za članstvo u Savjetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, objavio je juče tiranski Albanijan post (Albanian Post) pozivajući se na diplomatske izvore. Prema istim izvorima, danas se u Strazburu očekuje posljednji sastanak ambasadora zemalja članica prije sastanka ministara, na kome se očekuje i donošenje dugo očekivane odluke o Kosovu, prenosi N1.

Kosovo (za sada) nije tema Savjeta Evrope: "Sve su manje šanse da se to desi"

Tokom tog perioda, piše Albanijan post, zemlje Kvinte su tražile od premijera (Kosova Aljbina) Kurtija da napreduje po pitanju Asocijacije -ZSO slanjem njenog statuta na razmatranje Ustavnom sudu.

Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je napravila demarš zemljama članicama Savjeta Evrope, tražeći odlaganje odlučivanja o Kosovu.

Kako saznaje Albanijan post, očekuje se da ambasadori zemalja članica Savjeta Evrope pitanje članstva Kosova danas neće uključiti u dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Prema navodima Albanijan posta, iako njemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Njemačka zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO, da bi dobila članstvo u Savjetu Evrope.

Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Savjetu Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju ZSO, slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu.

Varhelji: Još ne razmatramo zahtjev Kosova za članstvo u EU

Vrijedi napomenuti, dodaje se, da takav pristup nije podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo, prema kojem pitanje ZSO kao produkt briselskih pregovora, ne treba miješati sa pitanjem članstva u Savjetu Evrope.

Kampanja za članstvo Kosova u Savjetu Evrope je praćena stalnim poricanjem Kurtijeve vlade da postoji bilo kakva veza između pitanja ZSO i članstva Kosova u Savjetu Evrope, navodi Albanijan post.

Uprkos političkoj retorici Vlade, koja je stalno isticala činjenicu da je Kosovo ispunilo sve uslove neophodne za prijem u Savjet Evrope, čak i prema mišljenju koje je pripremila Dora Bakojani, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno su obavijestile premijera Kurtija da je početak značajnih koraka ka primjeni sporazuma o ZSO nepremostivi uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

- Ono što se sada čini jasnim jeste da se očekuje odlaganje odlučivanja o članstvu Republike Kosovo u Savjetu Evrope do trenutka kada Vlada Kosova bude uputila Ustavnom sudu statut ZSO na razmatranje - piše Albanijan post.

Bez obzira na epilog današnjeg sastanka, postoji tehnička mogućnost da se Kosovo nađe na dnevnom redu nekoliko dana prije ministarskog sastanka.

- Međutim, jasno je, da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji ZSO, od strane premijera Kurtija - zaključuje Albanijan post.

Prijem Kosova za sada nije na dnevnom redu sastanka Savjeta Evrope 16. i 17. maja koji je objavljen na sajtu te organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:50