ilustracija / - EPA
06/10/2024 u 09:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vodostaji rijeka u BiH stabilni

Situacija u područjima pogođenim poplavama, Jablanici i Konjicu, nepromijenjena je, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kako navode, noć je protekla mirno, bez novih pomjeranja tla i bez dodatnih ugrožavanja, a vodostaji rijeka u HNK-u su stabilni.

Dodaju da su na terenu profesionalne spasilačke i volonterske ekipe, i da su od jutros intenzivirane potraga za unesrećenima i aktivnosti na uspostavljanju saobraćajne, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture, prenosi Al Džazira.

Luiđi Soreka šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovinu (BiH) potvrdio je da je BiH zbog poplava aktivirala Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM) pa će timovi za reagovanje stići na pogođena mjesta

- EU stoji uz BiH! Timovi za reagovanje stižu na lice mjesta. BiH je punopravna članica EUCPM-a od septembra 2022. godine. Bosanskohercegovački timovi su učestvovali u spasilačkim naporima u Sloveniji i Turskoj. Solidarnost na djelu - napisao je Sorecka na društvenoj mreži X, prenosi Al Džazira.

Iz Gorska služba spašavanja kazali su da je na terenu, samo u subotu, radilo 110 spasilaca iz BiH i Hrvatske.

Uz profesionalne službe, bilo je više od 300 volontera koji pomažu građanima, ali iz Civilne zaštite apelovali su na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativne centre civilne zaštite, odnosno da ne dolaze samoinicijativno.

Centralna izborna komisija BiH u subotu je donijela odluku da lokalni izbori neće biti održani u opštinama Jablanica, Konjic, Kiseljak i Kreševo koje su pogođene poplavama.

U BiH je zbog poplava i klizišta do sada stradalo 18 osoba.

BiH aktivirala Mehanizam civilne zaštite, stižu spasilački timovi iz EU

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 09:47