Sjeverna Makedonija / - PIXABAY
16/08/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vrhovnom sudiji Sjeverne Makedonije oduzeta sudijska funkcija zbog primanja mita

Sudski Savjet Sjeverne Makedonije donio je odluku o prestanku sudijske funkcije Naketu Georgievu, sudiji Vrhovnog suda koji je osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Dameva je, ističuči da se ovdje radi o prestanku sudijske funkcije sudiji najvišeg suda u zemlji koji je pravosnažnom presudom osuđen za krivično djelo „primanje nagrade za nezakonit uticaj“, najavila vraćanje povjerenja u sudststvo.

Sudija Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije Nake Georgiev priznao je da je primio mito za protivzakonit uticaj i osuđen je na tri godine zatvora, saopštilo je juče Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupcju.

Senator Bob Menendez proglašen krivim za primanje mita u gotovini i zlatnim polugama

Georgiev je sa Tužilaštvom potpisao sporazum kojim ne spori da je izvršio krivično djelo za koje je osumnjičen i s obzirom na kaznu zatvora od jedne do 10 godina za to krivično djelo, prihvatio je kaznu zatvora u trajanju od tri godine, kao i zabranu obavljanja profesije, djelatnost ili dužnost službenog lica u periodu od tri godine nakon izlaska iz zatvora.

Zajedno sa Georgievom u slučaju primanja mita od sina bivšeg gradonačelnika Novog Sela Bore Stojčeva, zvanog Boro Malboro, bio je osumnjičen i član Savjeta tužilaca Sjeverne Makedoije Idžet Memeti koji se prvi nagodio s tužilaštvom i priznao krivicu i dobio uslovnu kaznu zatvora od jedne godine i zabranu obavljanja profesije tokom naredne tri godine.

Istražni postupak protiv Memetija i vrhovnog sudije Georgieva za krivično djelo „primanje nagrade za protivzakonit uticaj“, Tužilaptvo za organizovani kriminal i korupciju Sjeverne Makedonije započelo je 20. maja ove godine kada je vrhovni sudija uhvaćen u izvršenju krivičnog djela, odnosno preuzimnjanju mita od 10.000 eura.

Prema sporazumu sa tužilaštvom,; sve je počelo u aprilu kada je sin bivšeg predsjednika opštine Novo Selo Bore Stojčeva zatražio pomoć od vrhovnog sudije Nake Georgieva za svog oca, osumnjičenog za šverc marihuane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 19:37