Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
26/10/2023 u 21:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Srbija za primjenu sporazuma ali ne može da prizna Kosovo

Vučić je poručio da Beograd želi mir i da želi da nastavi da se ponaša odgovorno

Srbija je za primjenu svih sporazuma ali ne može da prizna Kosovo, kazao je predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić, prenosi N1.rs.

- Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primijene svi sporazumu koji su potpisani, od osnovnog iz 2013. do kasnijih u Briselu i Ohridu, uz jednu stvar koju smo uvijek isticali i koja je poznata od početka - to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti nezvisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve što je dogovoreno - rekao je Vučić poslije višesatnih sastanaka u Briselu s evropskim liderima.

Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, u Briselu su održali odvojene sastanke sa evropskim zvaničnicima, ali nisu sjeli zajedno za sto.

Razgovori su počeli oko 14 časova sastankom Lajčaka, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i lidera Francuske, Njemačke i Italije, Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Đorđe Meloni sa Kurtijem.

Kurti je poslije tog sastanka napustio hotel u kojem se održavaju razgovori, a evropska šestorka se sastala sa Vučićem.

Mišel, Šolc, Makron i Meloni otišli su na samit EU poslije sastanka sa Vučićem, koji je razgovore nastavio sa Lajčakom i Boreljom. I šef evropske diplomatije je ubrzo otišao na samit EU, a Lajčak je ostao u hotelu.

Iako se tada očekivalo da razgovori budu završeni, oni su nastavljeni jer se Kurti vratio u hotel.

Ni Vučić ni Kurti danas nisu davali izjave medijima.

Poslije sastanaka sa Vučićem i Kurtijem, Borelj je izjavio da je dijalog jedini način za dolazak do rješenja i da od njega zavisi evropski put dvije strane.

- Rad je u toku. Možda ću morati da napustim samit EU da bih se ponovo sastao sa liderima Kosova i Srbije da vidimo da li možemo da nađemo rješenje unutar dijaloga. Nema drugog rješenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog - kazao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak lidera Unije i njenih članica.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da su i Šolc, Makron i Meloni, poput Borelja, izrazili spremnost da privremeno napuste samit EU i vrate se na razgovore sa Vučićem i Kurtijem ako bi njihovo prisustvo doprinijelo naporima.

Poslije šestočasovnih razgovora sa evropskih posrednicima, koji su se odvojeno sastajali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao da je papir koji je "velika petorka" donijela 21. oktobra u Beograd i Prištinu "dobra osnova" za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

- Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO, ali ne mogu da govorim o detaljima. Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primjenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova -kazao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:59